Goert van Reede en de erfdochter

met Geen reacties

Gisteren was er een lezing van de werkgroep Adelsgeschiedenis door Conrad Gietman over Goert van Reede van Saesfelt een Overijsselse edelman die naar het Utrechtse trouwt. Aangezien Goert de eerste Van Reede is die heer van Amerongen wordt, ben ik redelijk bekend met Goert. Momenteel ben ik, uiteraard, meer geïnteresseerd in zijn vrouw, Geertrui van Nyenrode. Ik heb heel erg zitten puzzelen op haar kwartierstaat, die staat op één van de schilderijen. Als adellijke vrouw moest je natuurlijk wel kunnen aantonen dat je afstamde van echte ridders, ookal was je maar een vrouw. Op het moment dat ridders niet meer bestonden, draaide alles om afkomst.

Twee mensen knielend tegenover elkaar in een kerkelijk interieur. Hij met een lichte cape met een zwart-witte zigzag, zij in het zwart met een molensteenkraag. Hij heeft zijn handen gebouwen bij zijn helm en de handschoenen van zijn harnas. Zij heeft een bijbel op het tafeltje liggen. Onder beide personen twee rijen met acht familiewapens.
Goert en Geertrui heel devoot tegenover elkaar geknield. (Collectie Kasteel Amerongen)

Voor Goert was zij een goede partij, want ze was erfdochter van Zuylenstein. Haar vader, Ernst van Nyenrode, was heer van Zuylenstein en hij had geen zoons. Dus de man die Geertrui zou trouwen, zou de volgende heer van Zuylestein worden. Aangezien het bekleden van politieke functies in Utrecht afhing van je adellijke afkomst maar ook van het bezit van een zogenaamde Ridderhofstad in Utrecht (en dat was Zuylenstein), kan hij zich dankzij Geertrui gaan mengen in de Utrechtse macht.

Wat mij frustreerde in die zoektocht dat ik verder zo weinig over haar te weten kwam. Het mooie van de lezing van Conrad was dat hij daar bij Goert ook last van had, maar liet zien dat je ook met weinig primaire bronnen best veel over een persoon te weten kunt komen.

Goert was een vader die met harde hand zijn kinderen opvoedde. Hij dacht daarbij wel aan hun toekomst, want al zijn zoons krijgen een kasteel, zodat ze toegang hebben tot de macht. Gietman betoogde dat als Goert overlijdt zijn kinderen een beetje los slaan: trouwen met ongepaste dames en ruzie om de erfenis.

Bij dit laatste speelt Geertrui ook een twijfelachtige rol. Goert overlijdt in 1585 en dan breekt het gedonder los. Rond 1590 schijnt het allemaal een beetje te settelen, maar in juni 1592 transporteert Geertrui het huis Amerongen naar haar zoon Adriaan, terwijl haar zoon Frederik daar op dat moment mee beleend is.

Hoe dit allemaal precies zit moet ik nog uitzoeken, maar saai is het in ieder geval niet.

Laat een reactie achter