Een belangrijke uitdaging bij een project als dit, is het goed ordenen en structureren van je informatie. Ik ben heel druk geweest met het bouwen van een database waar ik literatuur, afbeeldingen, archiefstukken en citaten in kan stoppen. Daarnaast ben ik aan het inlezen en maak ik een start met schrijven. Om mezelf een beetje gemotiveerd te houden, heb ik een lekker onderwerp gekozen dat past bij de bruid: schakingen…
Schakingen
Een belangrijke drijfveer voor adel is eer, en een schaking heeft veel met, vaak gekrenkte, eer te maken. Mede doordat het huwelijk meer een zakelijke overeenkomst was, bestond de kans dat één van de partijen emotioneel andere ideeën had. Hoewel het niet de essentie van mijn verhaal over de bruid is, wil ik natuurlijk wel exact weten hoe schakingen werkten. Gelukkig is Rolf Hage op het onderwerp gepromoveerd. Naast het boek “Eer tegen eer” heeft hij een online databank schakingen gemaakt. Hierop kun je door de verschillende schakingen in de Nederlandse geschiedenis heen bladeren.
Uiteraard heb ik het ook met vrienden en bekenden over het onderwerp gehad. Wat mij opviel, is dat zij schakingen over het algemeen gewelddadig zien. Veel van die schakingen zijn meer romantisch en soms zelfs gevalletjes van aandoenlijke kalverliefde. Ik vroeg me af waar dat gewelddadige beeld vandaan kwam en dan kom je al snel bij drie mogelijke bronnen: de bijbel, sprookjes en mythologie. Die laatste categorie was een mooie reden om gelijk Mythos van Stephen Fry te bestellen.
Tuinvaas
De gewelddadigste schaking in Griekse mythen is die van Persephone en terwijl ik het verhaal zat te lezen bekroop mij het gevoel dat ik het verhaal ergens van kende, maar waarvan??? En het kwartje viel: in de tuin van Kasteel Amerongen staat een tuinvaas waar de roof van Proserpina staat. En Proserpina is gewoon Latijn voor Persephone.
Het is grappig hoe vaak je iets ziet of iets leest, voordat je je realiseert wat je ziet of leest. Pas nu komt het me vreemd voor om een schaking op een tuinvaas te zetten. Persephone was de dochter van Demeter, die verantwoordelijk is voor alles wat groeit en bloeit. Uiteindelijk komt er een regeling waarbij Persephone zes maanden per jaar bij Hades in de onderwereld leeft en zes maanden bij haar moeder in de bovenwereld. Haar moeder heeft zoveel verdriet als Persephone naar de onderwereld moet, dat alles op aarde langzamerhand dood gaat. Als ze weer terug komt, komt ook de natuur weer tot leven. Zo zijn de seizoenen ontstaan en dat is de link met de tuin.
Laat een reactie achter