Dynastie

met Geen reacties

Als je de ambitie hebt om een boek over de vrouwen van een kasteel te schrijven, dan moet je beginnen met te kijken welke vrouwen daarbij horen. Dus ik dook in de stambomen van de kasteelbewoners. Het verhaal op het kasteel begint meestal met Goert van Reede van Saasveld, die als eerste van Reede het kasteel koopt. Hij start de Van Reede dynastie, die meer dan drie eeuwen eigenaar zal zijn van Kasteel Amerongen. Maar als je vanuit vrouwelijk perspectief kijkt, zegt zo’n dynastie opeens niets meer: voor elk huwelijk wordt een verse vrouw ingevlogen en de dochters worden uitgehuwelijkt of trouwen niet. Afgezien van huwelijk met een Van Reede hebben de dames niet per definitie iets gemeenschappelijk.

Je kunt dan twee keuzes maken: de dynastie volgen en daar alle vrouwen in meenemen of een genealogisch volledig vrouwelijke lijn volgen. Ik kies voor de eerste optie. Daar is ten dele een heel pragmatische reden voor: Kasteel Amerongen heeft een heel uitgebreid huisarchief en daar kom je alle opeenvolgende vrouwen in tegen. Als je een complete vrouwelijke lijn volgt, krijg je steeds met andere huizen te maken en lang niet alle archieven zijn bewaard gebleven. Het Amerongse archief is nadrukkelijk niet mijn enige bron, maar de vrouwen in Amerongen zijn wel mijn basis. Waar mogelijk maak ik uitstapjes naar de huizen van herkomst van ingevlogen moeders en naar de gezinnen van uitgevlogen dochters en de huizen waar zij terecht komen.

In Kasteel Amerongen is een serie voorouderportretten te zien. Van elke heer van Amerongen en zijn vrouw zijn portretten ten voeten uit gemaakt. De heren hangen aan de ene kant van de galerij en hun vrouwen er tegenover. Aan de ene kant heb je dus vaders en zoons, aan de andere kant schoonmoeders en schoondochters. De relatie met de schoonfamilie zal ik zeker onderzoeken!

Laat een reactie achter