Vier”mens”bob

met Geen reacties

Ik kan natuurlijk een heel interessant verhaaltje schrijven over onderzoek, maar soms kom je de leukste dingen tegen als je met iets heel anders bezig bent. Ik was de rondleidingen voor dit weekend aan het voorbereiden. Eén van de onderwerpen die ik de rondleiders mee gaf was de skeleton. Vandaag behaalde Kimberly Bos met haar hoofd naar beneden op de Olympische Spelen historisch brons. Rond de eervorige eeuwwisseling stond skeleton nog in de kinderschoenen en lang niet iedereen durfde dat, met het hoofd eerst de berg af.

Vier”mens”bob De hobbelende geit tijdens de Fleetwood Wilson Cup, waarschijnlijk in 1901

Avonturier

De zwager van Graaf Bentinck, Jules van Bylandt, was een echte avonturier, hij maakte de meest bizarre reizen: te paard door Pakistan en met een tent door Afrika. Daarnaast was hij een fervent wintersporter, hij was vooral dol op boblseeën en als één van de weinigen in zijn tijd durfde hij wel in de skeletonpositie de berg af. Om te zorgen dat de rondleiders zijn verhaal zouden kunnen vertellen, bladerde ik door zijn fotoalbum en printte wat foto’s uit om op te hangen. Bij dat bladeren kwam ik erachter dat ze toen een stuk geëmancipeerder waren dan ik in eerste instantie dacht.

De Cresta Queen met de Ctsse Fabbricotti in 1901. Bij een wedstrijd waar de dames stuurden werd deze bob met de Ctsse aan het stuur eerste. Bij de race met de Hon. F.N. Curzon aan het stuur werd de Cresta Queen vierde.

Bobvrouwen

Op bijna elke foto van een viermansbob zitten zowel mannen als vrouwen. En als je de foto’s heel goed bekijkt, zie je dat de vrouwen “gewoon” een lange rok en een corset aan hebben. Vrouw zijn had ook zijn voordelen, in 1903 kwam er een vrouw ten val op haar hoofd. Door de grote hoeveelheid opgestoken haar, werd haar val gebroken en kwam ze met de schrik vrij.
Normaal stuurden de mannen (uiteraard), maar er waren ook speciale wedstrijden waar de vrouwen stuurden. Opvallend is dat de niet-adellijke allemaal met Miss aangeduid worden: kennelijk was het vooral iets voor ongetrouwde vrouwen.

De twee teams Waster en International samen op de foto met op de voorste rij de drie vrouwen in hun sportkleding: rok en corset in 1899

Rodelen

Het fotoalbum is ook bijzonder leerzaam, omdat Jules er niet alleen foto’s ingeplakt heeft, maar ook artikelen. Zo staat er ook een In Memoriam in van een Miss May Bot, die na ziekte overlijdt. Zij was bijzonder sportief, maar vooral erg goed in rodelen. Ze won ook drie keer de Ladies Grand National op de Cresta: in 1903, 1904 en 1905. De Cresta Run is een legendarische baan in Sankt Moritz waar sinds 1885 geraced wordt. De fotoalbums van Jules van Bylandt zijn in te zien bij het Utrechts Archief.

Laat een reactie achter