In 2015 organiseerde Kasteel Amerongen een themarondleiding genaamd Sterke Vrouwen. Ik zat in de voorbereidingsgroep en ben in het jaar echt gegroeid in het onderwerp. Eigenlijk vond ik toen al dat we er een boekje over moesten maken, maar het ontbrak alle vrijwilligers en medewerkers aan de tijd. Momenteel zit ik in de gunstige situatie dat ik wel tijd heb en ik ben in de zomer van 2021 voortvarend van start gegaan. Omdat ik het onderzoekswerk zelf heel leuk vind, wil ik het project breder maken dan alleen de vijf sterke vrouwen uit 2015. Ik wil echt een beeld geven van hoe adellijke vrouwen leefden en wat de uitdagingen ze daarbij tegen komen.

Op een kasteel heb je het vaak over de dynastie. Dit is een erg paternalistische kijk op de wereld. Heel plat gezegd wordt voor elke heer een verse vrouw ingevlogen om nageslacht te baren en worden de jonge dames weer weg gestuurd om in een andere dynastie hun leven voort te zetten. Ik wil kijken naar zowel de vrouwen die ingevlogen worden, als naar de meisjes die uitvliegen en hun gezin van herkomst / hun nieuwe gezin.

Mijn ambitie is om een mooi koffietafelboek te maken met veel verhalen en achtergrond, maar ook veel foto’s van kastelen, interieurs, tuinen, kunst en gebruiksvoorwerpen.

Op deze website deel ik stukjes van mijn proces: varierend van boekbesprekingen en verslag van mijn onderzoeksactiviteiten tot inhoudelijke informatie over adellijke vrouwen.